Saturday, March 31, 2012 1 luahan kata kamu...

Susahnya nak jadi 'IBU'.....

 

pejam celik dah masuk 5 bulan lebih kandungan 
perasaan nk jd menjadi ibu kian membuak-buak
masa seakan lambat berlalu...

sepanjang mengandung akak diduga bermacam dugaan
ingatkan nk anak ni semudah ABC je
dh lekat tunggu masa bersalin je
tapi akak silap...sepanjang perjalanan 5 bulan akak mengandung ni
itu sakit ini sakit, senang kata seribu penyakit nk serbu..

bila difikir balik pengorbanan ibu kita sepanjang mengandungkan kita ni
macam mana agaknya sulitnya...
masa kita kecil2 dlu mana sempat nak fikir
susah senang ibu kita ngandungkan kite
bila ibu marah ke membebel ke
kita punya hangin macam kena rasuk..
bila dh besar dh nak jadi ibu ni
baru terfikir kejadian2 tu...

dh alami baru sedar kesilapan kita
dan segera terfikir pengorbanan ibu2 kita dlu..
memang dh terbalas jasa mereka
hanya tuhan yang tahu perit jerih mereka
 semasa mengandungkan kita...

oleh itu pesan akak berbuat baik lah pada
ibu serta tak lupa bapa kita
tanpa mereka siapa la kita

bila hati mula berbicara: syurga dibawah telapak kaki ibu...
 

Tuesday, February 28, 2012 0 luahan kata kamu...

Akaq teruja sangat2!!!.........................

Dah berhabuk dah blog akaq ni
dh lama sangat tak update
maklum la sejak bekerja ni
penyakit malas nak menaip asik tiba jer.

bertambah lagi berita yang akan akaq sampaikan
AKAQ DH PREG....syukur 
 
Bila akaq dapat tahu akaq 'berbadan dua'
bukan main seronok a.k.a terujanya.
Selama 3 tahun sabar menunggu pemberian Allah
akhirnya berbaloi....


 ni bukan perut akaq k...hehe

Ingatkan dh abis takat tu je ujianNya
rupanya ada lagi...
kali ni akaq alami 'sakit pagi'
atau bahasa omputih morning sickness
bila dah kena menda2 ni
baru la tau betapa susahnya nak jadi ibu

Bila jadi camni 
baru teringat dosa2 lama pada ibu akaq
susah payah nya mereka masa mengandung
dibalas dengan kata2 melawan dari kita
harap2 la esok2 anak2 kita tak jadi cam kita
masa budak2 hingusan dulu...aminnnn

bila hati mula berbicara: tak sabar tunggu due bulan 8 ni...

Sunday, July 31, 2011 0 luahan kata kamu...

Ia datang lagi...


Bulan Ramadhan kini tiba lagi...
Umat Islam yang beriman mesti tak sabar menunggu ketibaan saban tahun...
mana kan tidak, bulan Ramadhan lah bulan di mana kita boleh menggandakan pahala
Setiap hari di bulan Ramadhan ini lah banyak perkara yang boleh kite buat
untuk men'double'kan pahala contohnya:



i) kalau bulan biasa, jangankan nak bukak al-Quran, simpankn pun xtau kat mana, jumpe2 dh berhabuk. time nilah kite bukak dan baca serta menghayati makna2 yang terkandung di dalamnya daripada duk mengumpat dan dengar umpatan sekali..



ii) segala perbuatan kite hendaklah kite kawal. contohnya, kalau bulan biasa kite acap latah melatah dengan bahasa yang x best didengar, di bulan Ramadhan ni kite tetap gak melatah tapi dengan menyebut 'subhanallah', 'alhamdulillah','allahuakbar', etc yang sedap didengar, pahala pun dapat..xsusah kan..


iii) pakaian kite nk kene jaga, bukan untuk kite je, untuk yang melihat jugak, kesian pahala puasa dh kurang..kih3..dh cukup 11 bulan kite melaram, bulan puasa kite pakai yang menutup skit, sejuk mata sapa yang memandang..



iv) yang penting dh nama pun bulan puasa, kene la puasa betul2, bukan lama sangat pn sebulan je kan, perut pn nk rehat, kite yang keje non-stop pn boleh jam, jangan igat perut xkene..time ni la jugak kite leh diet, nk jaga badan kan..


akhir sekali, semoga segala perbuatan kite di bulan puasa ini diterima Allah. Amin..



bila hati mula berbicara: malu pada budak2 yang berjinak2 nk puasa sedang kite yang dewasa ni beri beribu alasan untuk tidak berpuasa..iskh3
Saturday, June 4, 2011 0 luahan kata kamu...

Malang berganda...(Ujian dari-MU)



pagi semalam (jumaat, 3 june 2011) along kene operate buat kali ke-5
kali ni operate buang besi lak
en. doc kata kakinya 'kalah' ngan besi
(untuk pengetahuan sebelum ni dh dua kali operate
buang besi ganti besi baru, sbb ade jangkitan kuman)

baru igat bukak sekolah nnt alang dh bleh sambung blaja
tapi pe leh buat mc lg la die ni...
kesian die terpaksa lalui menda2 ni suma..
anggap je dugaan Allah untuk hapus dosa 
yang kite xsedari...
dan sebagai peringatan buat kite
bila2 masa saja Tuhan bleh uji kite..
cuma cara yang berbeza..

sama2 lah kite doakan kesihatan die
dan kesihatan kite suma dalam keadaan baik2 belaka..
Aminnnnnn....


Bila hati mula berbicara : Ingat 5 perkara sebelum datang 5 perkara.
Sunday, May 22, 2011 3 luahan kata kamu...

Terkenangkan resepi umie...Lawa

dh lama akaq tak balik ke kampung
rindu sesgt masakan umie
tapi ape daya
sapa suruh gatal nk kawen kan
hahahaha

bila dh kawen ngan org len negri ni
baru terasa susahnya nk dapat makan
menda yang dh dari kecik jadi santapan kan
haa..tanggungla sendiri akaq oiii...

akaq xkira
akaq nk makan gak
pandai la akaq cari sendiri bahannya
klu ade sesapa yang tak penah langsung rasa
atau tak tahu pe menda la akaq ni nk wat kn
meh kite try sesama..
resepi ni namanya LAWA
lawa tang mana pun akaq xtau..

Bahan-bahannya ialah :-


Ikan tamban - bantai la ikut suka
(amek isi saja..tulang bagi je kat kucing, klu kucing tercekik
jawab la sendiri ek...hehehe)
ikan tu biar mentah k

camni rupanya lepas buang tulang
dan potong nipis-nipis
dan perah limau nipis (untuk memasakkan ikan tu)
xde la makan mentah2 gitu

kacang panjang
cili merah/cili padi
daun kesum
timun
bawang merah
suma bahan potong halus


tapi akaq suka klu tambah ckit bunga kantan
klu tak suka jgn bubuh
pastu gaul suma bahan
bersama sedikit garam dan gula
gaul hingga sebati


perap bahan2 tu dlm setengah hingga 1 jam
untuk meresapkn air limau nipis tu
pastu hidang dan makan

biasanya akaq suka makan ngan roti cm sandwish
terpulang la pada citarasa

SELAMAT MENCUBA..

Bila hati mula berbicara : Hai sushi bleh telan, nape lak ikan tamban ni geli lak.



Saturday, May 7, 2011 0 luahan kata kamu...

Selamat Hari Bonda



Buat semua bonda2..akk tuju lagu ini khas untukmu...


 klu diikutkan akk tiap2 hari
akk sambut hari ibu bapa
dengan menghadiahkan al-fatihah
jgn ingat bila mereka dh xde baru nk sedekah
skrg pun bleh demi kesejahteraan mereka.

tanpa ibu siapa la kite
dari sesuci umat hingga jd manusia berguna
jasa mereka xdpt dibalas dengan kekayaan.

baru2 ni akk ade terdengar di radio Suria.fm
Linda Onn bertanyakan Dato' Fadhilah Kamsah
tentang pendengar yang bertanyakan soalan
"bagaimana caranya nak hulur duit pada ibu sedangkan gajinya kecil?"
tersentap jantung mendengar soalan yang akk pun rasa begitu
jawab Dato': seorg ibu tidak berkehendakkan duit anknya tapi
ingatan kite terhadapnya. seorg ibu yang mendapat RM 50 berasa amat terharu
bukan kerana nilainya yang sedikit tapi meskipn tahu anknya tidak berdaya
tapi tetap ingat akan ibunya di kampung.

jd sementara ibu kite masih ada
sama-sama la kite menyayangi mereka
berbuat baik terhadap mereka
keberkatan hidup kite atas doa mereka..aminn





pada umie : Along terlalu sayangkan umie, terima kasih kerana membesarkan along menjadi manusia..maaf
klu along ade buat silap yg menyinggung hati umie...muahhh

pada mak : Balqis sayangkan mak, maaf klu menantu mak ni perangai cam hantu ek...muahhhh







Bila hati mula berbicara :  Syurga itu di telapak kaki ibu....
Monday, April 18, 2011 0 luahan kata kamu...

aku rindu kamu....



dh agak lama akaq tak menjenguk kampung halaman
terasa rindu yang teramat mendalam
tapi keadaan tak mengizinkan
harap kalian suma paham
keadaan dan situasi yang terpaksa akaq lalui

akaq berharap masa itu akan menjelma nanti...\
akaq sayang kamu
akaq cinta kamu..
sungguh.......

 
;